SMARTDOG

Què és la dirofilaria? Com la puc prevenir?

La dirofilariosis o “malaltia del cuc del cor” és una patologia produïda pel paràsit Dirofilaria immitis, que les seves fases adultes viuen al cor i al pulmó del gos i del gat. Aquesta malaltia pot estar latent fins a 5 o 7 anys fins que realment produeix símptomes visibles. 

Es transmet per diferents espècies de mosquit (una altra malaltia vectorial), inicialment afecta a nivell intestinal però a mesura que van avançant les fases larvàries migren fins cor i pulmó. 

En les zones endèmiques, com és el cas de Catalunya, sobretot a la zona de la conca de l’Ebre, és utilitzar repel·lents per evitar la picada de mosquit, però també antiparasitaris que poden eliminar les larves inicials evitant que creixin i vagin cap al cor. Cada vegada tenim un ventall més ampli de productes que ens poden ser útils en aquest àmbit. 

De nou la recomanació seria, tot i prevenir, al finalitzar l’època de transmissió, cap a l’Octubre, realitzar un test de Dirofilaria i assegurar-nos si ha pogut contagiar-se i actuar en conseqüència. 

Un cop ja està la malaltia instaurada pot ser complicada de tractar, ja que si eliminem totes les larves del cos de cop pot produir un xoc sèptic o també poden produir un taponament d’arteries, venes o inclús del cor, produint en casos molt extrems la mort del pacient o paràlisis, etc. 

Una altra forma de saber-ho es realitzant ecografies del cor, si hi han es poden arribar a veure i diagnosticar.

Scroll al inicio