SMARTDOG

Què es la leishmaniosi? Com la puc prevenir?

La leishmaniosis canina és una malaltia causada per un protozoo (leishmania infantum) que és transmet per mosquit (vectorial). 

Actualment la leishmaniosis canina es presenta gairebé per tot el molt, en la zona del mediterrani presenta una prevalença molt elevada i que cada any va en increment. 

Per a l’infecció és necessita un gos amb infecció en sang, l’ha de picar un mosquit concret (flebotom), ha d’incubar el protozou i desprès picar a un altre gos, inoculant el protozou, i transmetent la malaltia. També es podría transmetre de mares a fills, amb transfusions de sang contaminades, etc, però és molt més complicat que succeeixi. 

La leishmaniosis pot afectar persones, inclús gats, però només produeixen patologia quan hi ha un estat immunitari molt deteriorat (casos molt extrems). En la resta el cos produeix una resposta inmunitaria que destrueix el protozoo sense que produeixi cap simptomatologia. 

És cert que hi ha una raça de gos “Podenc d’EIvissa” que és “inmune” a la leishmaniosi, si bé el que passa es que igual que l’ésser humà o el gat, té una resposta inmunològica correcta contra aquest protozou i és capaç d’eliminar-lo sense que produeixi malaltia. 

La resta de races el que passa es que intenten destruir el paràsit amb una resposta immunològica poc efectiva, i per tant el protozou pot continuar afectant el cos, en alguns casos pot donar símptomes dermatològics, oculars, articulars, renals, hepàtics… o un conjunt d’alguns d’aquests. 

HI han casos que la leishmania és molt aguda, produint una vertent molt severa i molt complicada de controlar, en altres casos es tracta d’una patologia més lenta i si s’agafa a temps dóna més temps per anar actuant. 

En qualsevol cas si no es tracta correctament o si es una vertent molt resistent, pot acabar produint el final de la vida del pacient, en altres casos si que podem controlar la patologia inclús recuperar la funcionalitat dels ronyons, fetge etc. I en alguns casos podem inclús eliminar-la del cos. 

És per això que la millor eina és la prevenció, intentar evitar trobar-nos en el cas d’haver de tractar, hospitalitzar i/o perdre la nostra mascota per aquesta fatal patologia. 

En el nostre centre sempre deixem clar que hi ha dos blocs d’actuació: – El repel·lent – és a dir els productes que intenten evitar que el mosquit “piqui” inoculant la patologia al gos. En aquest cas hi ha algunes pipetes i alguns collars, és important revisar bé perquè hi han productes que no són efectius. 

– Productes que afecten a l’inmunitat – és a dir el que fan és intentar “educar” el sistema inmune o potenciar el tipus de resposta que és més efectiva contra el protozou. 

En la zona on vivim és important sempre treballar amb una conjunció de les dues coses, hem d’evitar que el mosquit piqui però també hem de fer que el sistema inmune sigui el més

efectiu possible contra el protozoo en el cas que el repel·lent no sigui suficient i algun mosquit inoculi la Leishmania infantum. 

I per últim, fer un test cada any, tant si es vacuna com si es decideix no fer-ho, s’hauria de fer el test cada any per intentar diagnosticar abans de que sigui un problema. És important tenir en compte que un gos pot trigar mesos sent positiu fins que mostra algun símptoma, i de vegades son símptomes tan subtils que tampoc ens donem conte.

Scroll al inicio