SMARTCAT

Què és la dirofilaria? Com la puc prevenir?

La dirofilariosis o “malaltia del cuc del cor” és una patologia produïda pel paràsit Dirofilaria immitis, que les seves fases adultes viuen al cor i al pulmó del gos i del gat. Aquesta malaltia pot estar latent fins a 5 o 7 anys fins que realment produeix símptomes visibles. 

Es transmet per diferents espècies de mosquit (una altra malaltia vectorial), inicialment afecta a nivell intestinal però a mesura que van avançant les fases larvàries migren fins cor i pulmó. 

En les zones endèmiques, com és el cas de Catalunya, sobretot a la zona de la conca de l’Ebre, es recomana l’ús de pipetes que no sols eviten la picada de mosquit sinó que també eliminen les larves en les seves formes més inicials i a més l’efecte dura 1 mes o hi han altres que dura 3 mesos. 

Es poden anar realitzant cada any o cada dos anys test ràpid de dirofilària per controlar si s’ha inoculat el paràsit. 

Un cop ja està la malaltia instaurada pot ser complicada de tractar, ja que si eliminem totes les larves del cos de cop pot produir un xoc sèptic o també poden produir un taponament d’arteries, venes o inclús del cor, produint en casos molt extrems la mort del pacient o paràlisis, etc. 

Una altra forma de saber-ho es realitzant ecografies del cor, si hi han es poden arribar a veure i diagnosticar.

Scroll al inicio