SMARTEXOTIC ​

Pensant en ampliar la familia? Què haig de saber sobre un conill?

Els conills són un dels animals per casa que estan cada vegada incrementant més, això és degut a que cada vegada hi ha més famílies que descobreixen que es tracta d’uns animals molt sociables, intel·ligents, carinyosos.. 

Hem de tenir en compte que ens hem acostumat a animals que són caçadors, en el cas dels conills es tracta d’un animal que és presa per excel·lència. 

Això fa que hem de tenir algunes mesures per evitar ensurts. Al ser un animal de presa són molt més sensibles a canvis i pics d’estrès, així com ensurts. Hem d’intentar que tingui una vida tranquil·la i minimitzar els sorolls, moviments bruscos, etc. 

Es coneix com “el síndrome de la festa d’aniversari” la mort súbita d’un conill per l’estrès provocat al ser el regal en una festa d’aniversari plena de nens petits. 

Posem aquest exemple per a que s’entengui que no és un animal per a estar en un lloc amb molts nens, soroll, moviment, manipulació constant, ect. 

A més per agafar-lo hem de tenir en compte que s’ha de fer amb molta cura, mai de les orelles ni de les potes, hem d’intentar agafar-lo horitzontal i que es senti segur, sempre desde l’alçada de terra per a que si s’espanta i vol saltar pugui fugir, si un conill cau de l’alçada dels nostres braços en peu podria patir una fractura o lesió greu. Idealment passarem un braç pel costat del conill i amb la mà sostindrem la part de la panxa abraçant-lo contra el nostre cos. I mai el retindrem si comença a posar-se nervios. 

Son animals que són molt carinyosos i busquen sovit posar-se a la falda, venir-nos a buscar a la porta, etc per a estar amb nosaltres. 

Els hi encanta que els acaronin a la cara sobretot a prop de les orelles. 

Hem de tenir en conte que són animals que no toleren temperatures gaire altes, per tant idealment es recomana tenir dins de casa i així controlar que la temperatura sigui correcte, no obstant si es decideix tenir fora hem de tenir en conte els canvis de temperatura. 

En el cas de les llebres fan madrigueres que permeten regular temperatura, si no tenim aquesta possibilitat o si es tracta d’un conill que no les sap fer haurem de buscar un lloc on es pugui resguardar i que permeti aquesta temperatura confortable de 15-25 ºC. 

Es tracta d’un animal que necessita moure’s, per tant es recomana que tingui lloc per poder córrer i jugar, si està en una gàbia i no podem deixar-lo sortir haurà de ser suficientment gran per a que tingui un espai per dormir separat d’un espai per menjar i separat d’una zona per fer femtes i orina (si el conill se li ensenya i es té paciencia pot apendre com un gat a fer les seves necessitats, o la majoria, en una mateixa zona). Per tant les mides mínimes d’una gàbia per a que tingui una bona qualitat de vida són de 120 x 80 x 60 cm, no ha de ser en una planta, actualment hi han moltes gàbies d’una o dues plantes que permeten ocupar menys espai si vivim en un pis. 

Si tenim una gàbia més petita haurem de donar-li la possibilitat de sortir a jugar fora.

Cada vegada hi ha més persones que els tenen a casa sense gàbia amb una zona amb el menjar i una zona per a fer les seves necessitats. 

En aquest cas hem de tenir cura amb els cables (especialment els de fibra òptica) no sols perquè es poden fer mal si no per les destrosses que poden fer a casa. 

Si el terra és dur o molt llis pot produir que les ungles creixin més del compte o que les seves potetes es faci, puntualment lesions per trepitjar sobre dur, ja que ells no tenen “coixinets” com passa amb els gossos i gats, pel que recomanem anant fent revisions d’aquestes zones i si és necessari parlar-ho amb el vostre veterinari. 

Els conills són molt intel·ligents, hi han races una mica més espabilades que altres però amb paciència i premis els hi podem ensenyar el seu nom, i alguns “trucs” que a més serviran per reforçar el vincle amb ell. 

El 90% de les patologies que ens trobem al nostre centre es produeixen per no tenir una bona alimentació, i es que venim d’una cultura on el conill és un animal per l’alimentació humana el que ha fet que s’hagi extrapol·lat que les dietes d’engreix d’aquests animals serveixen per les mascotes. I com comprendreu això no és així. 

Busquem una dieta que mantingui en el millor estat de salud possible al nostre conill i que ens permeti arribar als 8-9 anys o més que poden viure. 

Per tant, què hem de fer? 

Els conills son herbívors estrictes, per tant en primer lloc hem d’entendre que els “pinsos” (mai mixtures), han de ser amb una altra proporció de fibra i han de ser compactats, es tracta d’un suplement nutricional, a diferència del gos o el gat que són la seva dieta principal. 

Donarem 2 o 3 cullerades rases de pinso al dia. 

La dieta principal es formarà a base del fenc que ha de ser el més verd possible (hem d’evitar tipus palla perquè el tipus de fibra que porta no ens interessa) i de fulles verdes fresques (nosaltres per fer-ho fàcil recomanem agafar una bossa de mistura per fer amanides que no porti pastanaga) posant 1 0 2 grapats al dia. 

De totes formes un deixem un llistat de coses que poden menjar. 

La pregunta de pastanaga, pinya etc… poden menjar-ne? 

La possibilitat hi és, poder en poden menjar, però el tracte digestiu dels conills és molt complexe ja que la digestió la realitzen al cec, depenen moltíssim de la qualitat de la fibra i del tipus d’alimentació per tenir una bona flora bacteriana i evitar problemes sanitaris o digestius que poden ser molt greus. 

Qualsevol dieta que aporti un excés de carbohidrats o dèficit de fibra pot afavorir el creixement de bacteris “no saludables” i afavorir l’aparició de ili paralìtic, hipomotilidad, etc.

Poden menjar fulles de: 

 • – Camamilla 
 • – Orega 
 • – Lavanda 
 • – Calendula 
 • – Gira-sol 
 • – Gerani 
 • – Menta 
 • – Romero 
 • – Salvia 
 • – Julivert 
 • – Cilantre 
 • – Canonges 
 • – Rúcula 
 • – Fulla de les pastanagues (petites racions perquè porten molt calci) 
 • – Espinacs
 • – Dent de lleó 
 • – Alfalfa 
 • – Anet 
 • – Rosal 
 • – Entre molts d’altres (davant el dubte contacteu amb nosaltres) 

Els conills són animals molt nets, es recomana no banyar-los a no ser que s’hagi embrutat amb algun producte potenciament tòxic o si està amb alguna malaltia i es deixa de netejar. 

Hi han algunes races com els angora, que requereixen de raspallar de forma habitual, idealment 1 o 2 cops al dia per evitar nusos, problemes del pell i obstruccions per boles de pèl.

Els conills tant si viuen dins com fora de casa s’ha de fer una revisió sanitaria anual, es recomana sempre amb un veterinari que tingui coneixements d’exòtics. 

Per a la revisió general especialment per mirar estat de la boca, orelles i a nivell digestiu, i per l’administració de la vacuna contra la Mixomatosis i Febre hemorràgica ja que són malalties que es transmeten per mosquit i per tant hi ha risc tot i que no tingui contacte amb altres conills. 

A més recomanem portar un cop cada any inicialment, una mostra de femtes per valorar si necessita un antiparasitari. 

En casos que visqui fora de casa podria necesitar mètodes preventius (pipeta o spray) contra puçes, paparres, etc.

– El conill té un tipus de tracte alimentari que requereix menjar de forma constant, si el conill no menja res en 4-6 hores es recomana portar al veterinari perquè si té un dejú de més de 8 hores pot ser crític per la seva vida. 

– Les femtes del conill ha de ser sempre “boletes” individuals rodones i de color homogeni. Qualsevol femta que no compleixi aquest estàndard ens indicarà que hi ha algo que no acaba de funcionar perfecte, us recomanem que contacteu amb el vostre veterinari. 

– De matinada poden fer una femta pastosa i mes allargada (cecotrof) es tracta d’un buidat del cec molt important que se l’ha de menjar i tornar a digerir, això és extremadament important per a la seva salud. Si no es menja aquest cecotrof pot ser indicatiu de problema digestiu o a la boca, heu de portar-lo al vostre veterinari més proper.

Scroll al inicio