SMARTEXOTIC ​

Pensant en ampliar la familia? Què haig de saber sobre una fura?

Les fures són un animal de companyia molt juganer, carinyós però amb moltes particularitats que fan que no siguin aptes o recomanables per a qualsevol persona. 

Tot i que moltes vegades es comparen amb un gat, i és que són carnívors estrictes i tenen algunes formes de comportament que són similars, hem de tenir en compte que són animals que es relacionen i juguen amb la boca. 

I un dels motius pels que la gent acaba tenint problemes amb ells es que no entenen és que es tracta d’una necessitat més i no mosseguen per “maldat”. És important ensenyar de petits els límits d’aquest contacte i que ho facin amb coneixement i evitar que ens facin mal. 

En cas que ens mosseguin mai hem d’estirar d’ells ja que estem estimulant a que mosseguin més fort, haurem de col·locar la mà sota l’aixeta amb aigua. Un dels llocs típics on mosseguen és en el tros de pell entre el dit gros i l’índex de la mà.

Es recomana tenir dins de casa ja que el ventall de temperatura que tolera no és gaire ampli, si es volgués tenir fora s’ha de donar la possibilitat d’un amagatall que tingui una temperatura aproximada entre 15 i 25ºC. 

Es tracta d’un animal que necessita moure’s, per tant es recomana que tingui lloc per poder córrer i jugar, si està en una gàbia i no podem deixar-lo sortir haurà de ser suficientment gran per a que tingui un espai per dormir separat d’un espai per menjar. 

En aquest cas hem de tenir cura amb els cables (especialment els de fibra òptica)i de petites peces o coses de tela ja que de vegades s’empassen jugant cossos estranys. 

Es recomana sempre que tinguin un lloc on es puguin amagar, i controlar la llum que tenen ja que si hi ha un excés o un dèficit molt marcat podem tenir alteracions tant a nivell del pèl, conducta, etc. 

Es tracta d’animals molt intel·ligents i es poden ensenyar amb paciència moltes coses, a més els hi encanta la carn, pel que serveix com a premi (sempre cuinada per evitar problemes d’infeccions alimentàries). 

A dia d’avui hi ha forces problemes per trobar pinsos per fures que estinguin ben formulats, pel que haureu de contactar amb el vostre veterinari d’exòtics corresponent i demanar ajuda per a trobar un bon pinso, moltes vegades si no en trobem cap fàcil de comprar s’acaba recomanant un pinso de gat cadell d’alta gama. 

Es tracta d’animals molt nets, al igual que els gats, mantenen una higiene perfecte del seu pelatge, exceptuant quan tenen alguna patologia o bé si necessitem netejar-la per contacte amb alguna substància nociva, en aquest cas contacteu amb el vostre veterinari de confiança. 

Una de les preguntes més freqüents és com evitar l’olor de les fures, i tenim una mala notícia hi ha una part de l’olor que és inevitable, i es que les fures fan olor, i a més es queda a la casa, a la roba.. etc. Per tant tothom sap que tens una fura a casa. 

Es pot minimitzar si les fures s’esterilitzen de forma química amb els apòsits, amb una bona nutrició i amb neteges de la gàbia, però mai serà un olor 0, és important tenir-ho en compte perquè no volem que sigui un motiu d’abandonament de l’animal.

Es recomana la realització d’un control anual i la vacunació contra la parvovirosis i el brom per un veterinari especialitzat i portar mostra de femtes en aquesta visita per la realització d’un coprològic i valorar si hi ha parasitosis. 

Si surten al carrer o si la mostra és positiva es recomana realitzar cada 3-4 mesos fins a trobar un interval on aconseguim mantenir un bon estat immunitari. 

En algunes comunitats autònomes pot ser necessari l’administració de la vacuna de la rabia. 

– S’ha relacionat la castració temprana i quirúrgica amb l’aparició d’algunes patologies sistèmiques, pel que la recomanació és l’administració d’implants químics si el pacient ho necessita (si hi han alteracions conductuals, hormonals… que ho requereixin), si no deixarem el pacient sense cap tractament (sencer). 

– Són animals que poden dormir 14-18 hores al dia, pel que és normal i no ens hem d’espantar, també quan estan actius són molt molt energètics. 

– Hi han canvis de pèl molt marcats entre el “d’estiu” i el “d’hivern”, és normal.

Scroll al inicio