SMARTEXOTIC ​

Pensant en ampliar la familia? Què haig de saber sobre una rata? 

Tot i que les rates tenen molt mala fama es tracta d’un animal molt net i molt intel·ligent. Pertany al grup dels rossegadors. 

Les rates que es consideren “domèstiques” s’han seleccionat genèticament per a que siguin dòcils, tranquiles, carinyoses i rarament presenten conductes agressives. 

Però és important tenir en compte que per desgràcia la seva esperança de vida és molt curta, entre 2 i 3 anys. 

Degut que tenen un rang de temperatura molt estret es recomana tenir a casa entre 20 i 30 ºC. Al ser animals tant petits de mida de seguida tenen problemes per mantenir la temperatura corporal. 

Si ha d’estar “fora” haurà de tenir un lloc on amagar-se amb algun tipus de llum de calor, o possibilitat de mantenir-se dins d’aquest rang, tot i això comentem que si voleu tenir una a casa el millor sempre és tenir-la amb nosaltres. 

Us sorprendrà molt si mai heu tingut una perquè són molt més intel·ligents que gossos, gats, fures, etc. El que permet ensenyar, com sempre amb paciència i reforç positiu, molts trucs diferents. I un exemple és la quantitat de vídeos que hi han a xarxes socials. 

Es tracta d’un animal que és la definició d’omnívor, per tant pot menjar de tot, si a casa porteu una dieta equilibrada la veritat que pot menjar pràcticament el mateix que nosaltres però en quantitats molt petites. També hi han pinso per rata, però com són molt intel·ligents i necessiten estímuls recomanem que les acostumeu a menjar, encara que sigui una part d’aliment amb diferents textures. 

És un animal que necessita poder-se exercitar tant física com intel·lectualment, és per això que recomanem en primer lloc fer jocs fora de la gàbia per permetre moviment, acostumar-se a olors però, sobretot, fer vincle amb vosaltres. 

Son animals gregaris i viuen en grup, per tant és molt important passar estona amb ella, de vegades pot ser tenir-la a sobre mentres netegem la casa, o estudiem… necessiten contacte, afecte i passar temps amb nosaltres. No és un animal per tenir-lo tancat en una gàbia i dedicar-li uns minuts al dia. 

A part d’això la gàbia es recomana que tingui unes mesures minimes de 80 x 60 x 70 cm, i es que tot i que l’animal sigui petit requerirà de jocs (conductes, amagatalls, etc) per poder jugar, un lloc separat per poder fer les seves necessitats, un altre per menjar i un lloc separat on dormir. 

Idealment es poden posar de diferents plantes amb diferents jocs per a que sigui més divertit per ella estar dins. 

Les rates tot i la fama que tenen, són molt netes, igual que passa amb conills, cobaies, gats etc tenen la capacitat de mantenir el seu cos net, si tot i això les voleu rentar s’ha de fer sempre a un un xampú especial que sigui apte pel seu pH cutani i realitzar de forma puntual. 

No és un animal que presenti un olor especialment fort, com passa sovint el problema son les femtes i les orines, també el tipus de substracte utilitzat a la gàbia, si es manté una bona higiene no sol tenir problemes d’olor.

Com la majoria de mascotes es recomana realitzar una visita rutinaria al veterinari, com són animals que viuen molt poc temps es recomanaria realitzar una visita cada 6 mesos, i és possible que a la fase final s’hagi de fer alguna més seguida per controls de possibles patologies. 

– És molt important evitar problemes d’obesitat en rates ja que ens poden afavorir l’aparició de patologies com diabetes, problemes cardíacs, pancreatitis, etc. 

– S’ha d’acostumar a que la reviseu de forma habitual, a palpar-la bé perquè una de les causes de mortalitat són els problemes tumorals per detecció molt tardia. Si ens acostumem, al menys les tumoracions cutànies les podem detectar a temps i valorar la seva extracció abans que sigui un problema més greu.

Scroll al inicio