SMARTDOG
Un cadell a casa… quins passos he de seguir?
Un cadell a casa… quins passos he de seguir? Per fi ja el teniu a casa, anem a preparar-ho tot!
Ja heu pres la decisió d’ampliar la familia, en primer lloc felicitar-vos perquè us aportarà molta alegria.
Necessiteu primer de tot fer una reunió familiar i decidir entre tots quines pautes fareu seguir al gos, és molt important que les normes que es posin desde el principi siguin les mateixes i que tothom o faci igual, així evitarem desconcertar el gos o crear situacions de frustració.
Us posarem uns quants exemples:
– Dormirà a l’habitació amb algun de vosaltres? Dormira al menjador?
– Viurà dins de casa o fora?
– Podrà pujar al sofà?
– Li voleu donar menjar quan estigueu a la taula?
A mes us recomanem que ja busqueu repartir les tasques per a que desde el principi es pugui crear una rutina: hores de menjar, hores de passeig, hores de joc…
Si teniu molts dubtes sempre recomanem que poseu una llista a la nevera o en un lloc de pas i aneu omplint i ho porteu a la primera visita veterinaria (recomanem que si el cadell està sa, es realitzi als 10 dies d’agafar-lo, si s’agafa de zones que no ha tingut un bon control, llavors es recomana al agafar-lo portar-lo a una revisió).
Avui en dia hi ha una quantitat d’informació exagerada en tots els àmbits, inicialment us donem unes pautes molt senzilles però davant el dubte ens podeu trucar o enviar un whatsapp i comentar-nos el vostre cas, encantats us ajudarem.
– Segons l’etapa de creixement: El pinso ha de ser per a l’etapa de la vida corresponent, us trobareu amb diferents fases: deslletament (0- 3 mesos), creixement (4- finals de creixement)… etc.
– Segons el pes d’adult. És molt important que ens decidim per un pinso que especifiqui la mida del gos que tindrem, ja que el creixement i les necessitats nutricionals d’un gos de mida petita o un de mitjana o un gegant són molt diferents, i podriem arribar a produir dèficits de creixement o acreixentar riscos de patir problemes articulars de més gran.
Es recomana alimentar 3-4 cops al dia fins als 4 mesos com a mínim, idealment fins als 6 mesos, ha que no regulen correctament la glucosa i podriem tenir baixades de “sucre”, mareig etc.
La quantitat serà inicialment la recomanada pel fabricant del pinso, però es pot pujar o baixar en funció del pes i del creixement que presenti.
Davant el dubte en el nostre centre tenim una sèrie d’eines i programes que ens permeten realitzar un assessorament de quin és el pinso, quina quantitat, inclús amb gràfics per valorar si està perdent el pes de forma adequada.
La nostre recomanació es que espereu els primers 10 dies que està en adaptació i després de la primera visita veterinaria abans de banyar-lo per si estigués incubant alguna patologia, o simplement perquè amb l’estrès del canvi poden tenir baixades de defenses.
Depenent de la situació higiènica d’on heu agafat el gos podria necessitar un bany, consulteu-nos i moltes vegades us recomanem un bany inicial amb un xampú molt suau.
Dependrà de l’estat vacunal que tingueu:
– Cadell de menys de 16 setmanes (o un de més però sense vacunes), no haurà acabat correctament la pauta vacunal, per tant hauriem de tractar-lo com a tal, perquè el risc de contraure alguna patologia com per exemple la parvovirosis és molt alt.
– Cadell de més de 16 setmanes amb la pauta vacunal inicial finalitzada: si el gos prové d’un lloc on ja coneix i està familiaritzat amb passeigs per ciutat podeu començar amb normalitat desde el primer dia, amb premis i tenint en compte que s’ha d’adaptar i ha de fer-se a vosaltres.
Si és un gos que no ha estat mai a ciutat, o al revés, ha viscut sempre a ciutat i mai l’ha deixat lliure… etc, davant nous reptes, recomanem paciència, treballar-ho mica en mica, i quan es senti còmode amb vosaltres, vingui qual el crideu podeu provar primer amb una corda llarga o amb un extensible, i si us fa cas podeu provar en llocs tancats (tipus correcan) o en un lloc de muntanya vallat que no hi hagi risc d’escapar-se per veure com respon.
Davant el dubte recomanem sempre que contacteu i mirem realment la pauta vacunal ja que hi ha moltes vegades que sembla que estiguin totes però s’han posat massa a prop unes vacunes d’altres i s’ha d’administrar algun reforç.
De nou dependrà de l’estat vacunal, en funció de si està ben vacunat o no.
– Si te tota la pauta correcte, no hi ha problemes per sortir al pati, independentment si tenen accés o no altres gossos.
– Si no te la pauta vacunal correcte, hem d’actuar com si fos un cadell, per tant podrà sortir al pati sempre que es reprodueixi la mateixa situació higienica de casa (sense que entrin gossos que no coneixem que estiguin ben vacunats (ultima vacunació fa menys d’un any) o animals foranis (gats no controlats, porcs senglars…)
La recomanació es que només entri en contacte amb els gossos de casa (que han d’estar vacunats al dia, vol dir que faci menys d’un any de l’última vacuna), ben desparasitats… etc.
No es recomana en el període d’adaptació fer immersió i portar molts gossos diferents a casa de coneguts. Recomanem esperar a que estigui còmode i calmat per anar presentant dins de casa nous gossos.
Premis li podreu donar sempre que no sobrepassi el 10% de la seva dieta diària.
En funció de la raça de gos o el tipus de joc que li agradi podem anar a un tipus o altre, hi han races que els hi agrada més joguines per estirar, altres més de pilota/frisbee, altres que volen joguines amb menjar dins.. aneu provant.
La nostra recomanació serà sempre intentar minimizar joguines que es puguin trencar i/o empassar. Especialment en aquelles races predisposades a menjar “objectes estranys”: teckel, beagle, labrador, etc.
Tot i que entenem que quan arriba un nou membre a la família voldrieu estar 24/7 amb ell sense parar, és important, com us anem dient de forma constant, que l’aneu adaptant al que serà tota la seva vida. Per tant si ha de dormir sol al menjador, tot i que demani estar amb vosaltres haureu d’acostumar-lo, si heu de marxar a treballar i en el futur es quedarà sol, recomanem que li doneu algun premi, li expliqueu “ara tornarem” o una ordre senzilla que sempre sigui la mateixa per a que entengui que sortireu i que no s’ho trobi de sobte amb el risc de pics d’ansietat.
Hi han races que poden ser més susceptibles a que ho passin malament quan es queden sols, en aquests casos podeu “simular” sortides falses curtes (sortiu i us quedeu a l’altre costat de la porta 5 minuts, quan ho toleri ampliar a 10 després més lluny de la porta … ), mica en mica, per a que vagi entenent que sortiu però que tornareu.
De nou si la situació considereu que és complicada o no la sabeu com gestionar, contacteu amb nosaltres i us donarem un cop de mà.